MUTFAK BILGILERI: Baharatlar (2.Bölüm)

Baharatlar mutfagimizda önemli bir yer almaktadir.
Hic bir Yemek, Tatli ya da en basit Salata bile onsuz düsünülmez. Baharatlar cok genis bir yelpazeden olusan dogal ürünlerdir. Bazilari toplanip komple kurutulur, bazilarin da kökleri ya da saplari kurutulup toz haline getirilir.
Bir kac tanesi de ayni sekilde taze de tüketiliyor (Nane,Maydanoz vs.).
Doga da bulunan her ürünün sifali bir etkisi vardir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim. Sonucta vücudumuza giren bütün maddeler sadece tadlariyla bize zevk vermek disinda sagligimiza katkida bulunuyorlar.
Türkiyede en cok kullanilan Baharatlar ve özelliklerini kisaca bu dizide siraladim. Ayrica hangi yemeklerde kullanildigini da belirttim.

Eger ekleme yapmak isterseniz, yorumlarda katkida bulunabilirsiniz.



Cemen :



(latince:Trigonella foenum-graecum,ing: Fenugreek)

Cemen baklagiller familyasindan olup, yaygin olarak güney Avrupa ve Akdeniz bölgesinde görülür.
Akciger rahatsizliklarina iyi gelen Cemen, öksürügü hafifletip balgami söktürür.Mide ve bagirsaklari rahatlatir ve daha kolay sindirmeyi saglar.Ayni zamanda ciltte olusan ciban ve yaralarin derdine deva olur.

Toz halinde yemeklere cesni verir, cimlendirerek salatalara kullanilir. Kavrulmus tozunun acimsi ama aromasi yogun olan Cemen pisirip kahve gibi de icilir. Sarimsak ve Kirmizi Biber ile harmanlanip Pastirma yapiminda öne gecen tadi ile katkida bulunur.

Cörek Otu:



(latince:Ranunculaceae,ing.: Nigella seeds)

Cörek otunun birden fazla bilinir isimleri vardir. Bölgeye göre Karaca,Sevkerak ve Karacörek gibi adlandirmalarla tanilir.
Öncelikle vücudunuza dinclik ve güc kazandiran Cörek otu,sindirim sisteminizi de düzenler. Sirke ile pisirilip gargara yapilinca dis agrilarini da hafifletir. Regl sancilarini hafifletip karindaki mevcut solucani sökmeye yardımcı olur.
Mutfagimizda en popüler Baharatlardan biri olan Corek Otu ,yaygin olarak ekmek,pide,kuru pasta ve kurabiyelerin üzerine (cogu kez Susam esliginde) serpistirelerek tüketilir.

Curry (Köri):



(ing.: Curry)

Sari renkte ve 13 farkli baharattan (Aci kirmizi Biber,Demirhindi, Kisnis, Sumak, Karanfil,Kimyon,Zerdecal,Zencefil vs.) olusan Köri nin mensei ülkesi Hindistandir.

Currynin sagliga faydalarinin önde gelenleri arasinda Kansere karsi antioksidan olma özelligidir. Bu icinde yer alan maddeden kaynaklanir. Bir cok kronik hastaliklara da iyi gelir.
Ayrica sindirime yardimci olup, cayla beraber tüketilince kilo verdirir.


Toz halinde tüketilen Köri, tavuk ve hindi yemeklerde kullanilir.Corba ve pilavlara da ayrica özel bir tad verir.

Kaynak: Bitki Ansiklopedisi ,Vikipedi

Diger bölümler icin tiklayin:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanatçı' ya alkışı, Blogger' a yorumunuzu esirgemeyin...
Teşekkürler ve Sevgiler 💖